Eckert & Ziegler BEBIG, Mick Radio-Nuclear Instruments, WOLF-Medizintechnik (WOmed)

Pressemitteilungen

Wir halten Sie auf dem Laufenden! Wenn Sie Fragen zu unseren Pressemitteilungen haben, können Sie uns gerne über das Kontaktformular der Website kontaktieren. Bleiben Sie über die neuesten Nachrichten unseres Unternehmens auf dem Laufenden:
 
Print

IBt groeit en diversifieert met "Tijdelijke Brachytherapie"

Embargo tot 17u40 (Brusselse tijd) 14 okt. 2008

IBt groeit en diversifieert met "Tijdelijke Brachytherapie"

Acquisitie van twee nieuwe activiteiten:

1. Behandeling van oogkanker (implantaten plaatjes)
2. Behandeling van gynaecologische kankers (tijdelijke implantaten)

Seneffe - 14 oktober 2008

IBt - (Reuters: IBTH.BR - Bloomberg: IBTB BB)

IBt NV (IBt) en het in Berlijn (Duitsland) gebaseerde Eckert & Ziegler AG (EZAG) hebben een overeenkomst bereikt met betrekking tot de overname door IBt van twee businesssegmenten waarin momenteel twee dochters van EZAG actief zijn.

De twee businesssegmenten zijn duidelijk afzonderlijke entiteiten binnen de organisatie. Beide leggen zij zich toe op dezelfde kernactiviteit: de behandeling van kanker door middel van brachytherapie.

- Het eerste segment legt zich toe op de behandeling van oogkanker met implantaten in de vorm van een plaatje die gekoppeld zijn aan een Ru-106 isotoop.
Dankzij deze overname verwerft IBt wereldwijd een dominante positie in deze "hightech niche" markt.
- Het tweede segment legt zich toe op de behandeling van gynaecologische kankers door middel van "tijdelijke implantaten". Co-60 of Ir-192 radioactieve bronnen zitten in een applicator die via een catheter in het lichaam wordt ingebracht en als "tijdelijk implantaat" rechtstreeks in de tumor zelf kan worden geplaatst. Dit segment wordt doorgaans het "afterloader segment" genoemd. De uitrusting die de radioactieve bronnen bevat, wordt in hoofdzaak buiten Europa verkocht.

De overgenomen activa omvatten: (1) de volledige productielijnen voor ieder segment, (2) een uitgebreid verkoop- en distributienet en (3) alle onderdelen van het werkkapitaal. Verwacht wordt dat de groepsomzet van IBt dankzij deze activa in 2009 met ten minste 10 miljoen EUR zal stijgen. Het feit dat deze beide productielijnen dicht bij de bestaande productievestigingen in Berlijn zijn gelegen, moet belangrijke synergieën opleveren.

In een reactie op de transactie zei François Blondel, CEO van IBt: "Deze overname sluit perfect aan bij onze strategie om ons risicoprofiel te verkleinen door te groeien via diversificatie van onze inkomstenbronnen, zonder echter de focus op onze corebusiness, namelijk de behandeling van kanker via brachytherapie, te verliezen."

De aanvankelijke overnameprijs bedraagt 5 miljoen EUR, maar als bepaalde doelstellingen voor 2009 worden gehaald, kan deze prijs nog worden herzien. Deze potentiële aanpassingen kunnen de initiële prijs zowel doen dalen als stijgen met een maximumbedrag van 1,5 miljoen EUR. De overname zal worden gefinancierd via de uitgifte van een langlopende lening. Verwacht wordt dat deze lening zal worden gefinancierd via de bank, als de heersende marktvoorwaarden aanvaardbaar zijn, of via een vender's loan waarvan de voorwaarden al werden vastgelegd.

François Blondel zei verder: "In minder dan een jaar tijd zijn wij erin geslaagd om de reikwijdte van de groep grondig te veranderen. Wij hebben IBt van een onderneming die zich toelegde op de behandeling van prostaatkanker en een omzet boekte van 8 miljoen EUR op uitsluitend de Europese markt, omgevormd tot een groep die vandaag drie keer zo groot is, die beschikt over een veel evenwichtigere activiteitenportefeuille en die het potentieel heeft om uit te groeien tot dé referentie in zijn markt".

Na de integratie van deze activiteiten zal IBt een groep zijn met meer dan 140 medewerkers in 5 verschillende Europese landen.

Na goedkeuring van de Raad van Bestuur, wordt verwacht dat deze transactie in de loop van de komende weken zal worden afgerond.

IBt BEBIG Group ontwikkelt, produceert en verdeelt over de hele wereld een volledige gamma van radiotherapie-implantaten die worden gebruikt voor permanente brachytherapie. Sinds de overname van BEBIG GmbH door IBt in februari 2008 is de groep marktleider in zijn segment. De groep heeft dochterondernemingen in Duitsland, Frankrijk, het VK & Ierland, Spanje en Italië en telt tal van distributeurs verspreid over de hele wereld.

Contactpersonen
François Blondel, CEO, Afgevaardigd bestuurder
Laurence Goemaere, Investor Relation Manager
Tel: +32 (0)064.520811
E-mail: ir@ibt.be
Website: www.ibt.be

Back